Hallottál már a Metallica saját szervezésű fesztiváljáról, az Orion Music + More-ról? Mindössze kétszer rendezték meg Amerikában, de annyira veszteséges volt mindkét buli, hogy inkább feladták. Most azonban úgy néz ki, van rá esély, hogy újraélesztik a fesztivált, ezúttal nem a tengerentúlon, hanem vélhetően Európában.

Metallica – Elhoznák fesztiváljukat Európába

A legnagyobb nevek egy helyen

Külső szemmel nézve furcsa, hogy hogyan lehetett egy ekkora fesztivál ennyire veszteséges – James Hetfield szavaival élve egy „pénzügyi katasztrófa” –, hiszen 2012-ben és 2013-ban is nagyon erős felhozatallal készültek. Az első alkalommal például fellépett többek között az Arctic Monkeys, az Avenged Sevenfold, a Volbeat, a Sepultura, a Suicidal Tendencies, a The Black Dahlia Murder, a The Gaslight Anthem, illetve természetesen a Metallica is, méghozzá mind a két napon, más-más lineuppal.

Metallica – Elhoznák fesztiváljukat Európába

2013-ban sem adták alább, abban az évben is olyan nagy nevekkel lehetett találkozni, mint a Red Hot Chili Peppers, a Rise Against, a Dropkick Murphys, a Deftones, az All Shall Perish vagy a The Dillinger Escape Plan. Sőt, a Metallica a hivatalos fellépése előtt egy nappal egy meglepetésbulit is adott Dehaan néven; bár az tény, hogy erre nem lehetett előre felkészülni, hiszen Hetfield pár perccel a buli előtt írt csak ki Intagramra egy posztot, amiben arra buzdította a rajongókat, hogy ne hagyják ki a Dehaan koncertjét. Ettől függetlenül hihetetlen, hogy az első évben összesen csupán 24.000, a második évben 40.000 jegyet adtak el a fesztiválra.

Sokat akar a szarka…

Hetfield szerint talán pont annak volt köszönhető a sikertelenség, hogy túl széles közönséget próbáltak megszólítani. A fesztiválon valóban elég sok műfaj képviseltette magát, a thrash metaltól a black metalon keresztül egészen a punk, indie vagy experimental rock bandákig voltak fellépők, a második évben pedig ezeket még kiegészítették a dubstep különböző változataival és a moombathonnal, ami már megint egy másik kategória.

„Azt hiszem, túl széles volt a felhozatal. Ha inkább egy metál fesztivál lett volna, vagy nagyon kemény, talán? Vagy ki tudja? Lehet, az volt a baj, hogy hozzáadtuk a nevünket. Lehet úgy volt, hogy ’Á, ez az ő fesztiváljuk. Nem akarok menni.’. Fogalmam sincs! Túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a nevünknek? Ha kinyitnánk egy Metallicás hamburgerezőt, több vagy kevesebb ember jönne oda attól függően, hogy szeret minket vagy nem? Befolyásolja a név a véleményüket?” – Hetfield csak találgat a sikertelenség mögött húzódó lehetséges okok között.

Metallica – Elhoznák fesztiváljukat Európába

„Mindig mindenki kedvére tenni soha sem működött. Soha. Ahelyett, hogy a bandák rajongói mind összegyűltek volna egy helyre, tulajdonképpen ehelyett kioltották egymást. Ki tudja, miért olyanok az emberek, amilyenek? Nem kényszeríthetjük az embereket, hogy kedveljenek minket. Ez történik, ha művész vagy. Úgy gondolkozhatsz, ahogy akarsz, létrehozhatsz, amit akarsz, megoszthatod másokkal elvárások nélkül. Sikerült. Na most, ha belekezdesz egy üzleti vállalkozásba, amiben művészet is van, már egy más történet” – magyarázta az énekes.

„Ez nem a pénzcsinálásról szól”

Lars Ulrich nevetve emlékezett vissza a fesztivál születésének körülményeire, amikor a Metallica tagjainak először jutott eszébe az ötlet.

’Hé! Csináljunk egy saját fesztivált!’. Ezt kb. 3,5 másodperc kimondani, és 3,5 milliárd órába telik össze is rakni. Bárki, aki valaha belekezdett egy fesztivál megszervezésébe, azt fogja mondani neked, hogy ez egy 5-10 éves elköteleződés. Kipróbáltuk a szerencsénket, de egyik megoldás sem jött össze. Amerikában kétszer is próbálkoztunk, sikertelenül. Azt hiszem, beszéltük róla, hogy csináljunk valamit Európában. Az biztosan összejönne.”

Ulrich többször is nyilatkozott arról, hogy a Metallica még visszahozná az Oriont. A kanadai iHeartRadiónak 2016-ban azt mondta, hogy reméli, még sikerül feléleszteni a fesztivált. Hozzátette, hogy Európában, Kanadában és Mexikóban gondolkoznak, mint lehetséges helyszín.

Metallica – Elhoznák fesztiváljukat Európába

2013 környékén Hetfield is biztatóan nyilatkozott a továbbiakat illetően. Bár azóta sok idő eltelt, reméljük, hogy még mindig így gondolja:

„Nem várjuk, hogy ez a dolog sikeres legyen egy darabig, tényleg. Ez egy hosszú távú befektetés, és egy 30 éve működő bandának egy új kaland. Próbálunk bélyeget tenni a zenetörténetre.  Szóval a nap végén ez egyáltalán nem a pénzcsinálásról szól.”

Ulrich számára a fesztivál különösen nagy jelentőséggel bír; ő több interjúban is bizakodóan beszélt a fesztivál jövőjéről és arról, mennyire fontos a fesztivál a zenekar életében.

„Az Orion a mi ügyünk. A megfelelő időben és a megfelelő helyen biztos, hogy vissza fogjuk hozni.”

 Forrás: blabbermouth.net, blabbermouth.net, wikipedia.org


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: