Hihetetlen, de lassan egy éve, hogy befejezte működését a love metal földi helytartója, a HIM. A finn banda tagjai ennek ellenére nem otthon gubbasztanak, hanem tehetségüket tovább kamatoztatják ilyen-olyan formában.

HIM – Mi a helyzet a srácokkal?

„Amire jelenleg szükségem van, az egy friss újrakezdés”

2017. december 31-ét írunk, amikor a HIM utolsó alkalommal sétál fel színpadra, méghozzá Helsinkiben, a Tavastia Clubban. A zenekar 26 év után intett búcsút rajongóinak, azonban a tagok nem végleg rakták le a lantot, egyszerűen csak úgy érezték, hogy így, ebben a felállásban ennyi volt. Ami már a feloszlás előtt biztos volt, hogy a csapat motorja, Ville Valo semmiképpen sem vonul árnyékba, hiszen számára a zene nem csak megélhetési forrás.

„Nem tudom, pontosan mit hoz a jövő, de egy biztos: valamibe bele fogok vágni, ügyelve arra, hogy jobban legyek, és elkerüljem a depressziót. Számtalanszor ragadtam gitárt és írtam dalokat a HIM-nek, amik soha nem kerültek elő a próbákon, mert egyszerűen hiányzott a közös munka iránti lelkesedés és elhivatottság. Ezekkel a dalokkal egyelőre nem szeretnék foglalkozni. Amire jelenleg szükségem van, az egy friss újrakezdés.”

HIM – Mi a helyzet a srácokkal?

Az énekes így is tesz, hiszen egy nagyon régi összefogást melegít fel Ville Valo & Agents néven. A finn Agents zenekar gitárosával, Esa Pulliainennel ugyanis közös lemez írásába kezdtek, melyen Rauli ‘Badding’ Somerjoki finn dalnok harmincéves dalait dolgozzák fel.

„Három évvel ezelőtt találtam néhány régi demokazettát a szekrényben, ezeket még Badding küldte nekem réges-régen. Azonnal tudtam, hogy értesítenem kell Villét, ugyanis tisztában voltam azzal, hogy kívülről fújja Badding dalait. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült leszerveznünk az egészet. Badding szerette volna rögzíteni ezeket a dalokat és igaz, hogy jó 30 év telhetett el azóta, de így végül mégiscsak megtörténik, és én is megtarthatom az ígéretem.”

Egyedül Mige és Burton hallgat

Természetesen a zenekar többi tagja sem tétlenkedik. A legaktívabb talán Gas Lipstick dobos (becses nevén Mika Kristian Karppinen), aki meghatározó figurája volt a csapatnak, és még a feloszlás előtt elhagyta a gárdát. Azóta dobolt már súlyos doomot a Hallatarban a Swallow The Sun főnökével és az Amorphis frontemberével, de feltűnt a We Sell The Dead formációban is, ahol olyan kiváló zenészekkel doomol szintén, mint Niclas Engelin (In Flames, Engel), Jonas Slättung (Drömriket) és Apollo Papathanasio (Spiritual Beggars, ex-Firewind).

A legnagyobb dobás mégis a Flat Earth, melyben két egykori HIM-tag, Gas és a gitáros Linde (Mikko Lindström) is megtalálható az Amorphis egykori basszere, Niclas Etelävuori és a Polanski énekese, Anttoni „Anthony” Pikkarainen mellett. A csapat motorja egyértelműen Niclas, azonban senki sincs a háttérben, és közösen, egyenlő arányban dolgoznak hamarosan megjelenő első lemezükön.

„Zenekarokban eltöltött több húsz év után elérkeztem egy pontra, ahol elgondolkodtam, hogy valami mást kellene csinálni, azonban rájöttem, hogy a merevlemezemen még ott vannak ezek a dalok, amikkel semmit sem kezdtem. Szóval csak meg akartam szabadulni tőlük, és megnézni, mi lesz ebből. Azonban átvették az irányítást és egyre jobban ezekre kezdtem összpontosítani.”

Amint látszik, mindenki gőzerővel dolgozik különböző bandákban, azonban a billentyűs Burton és Mige, a basszer eddig nem nagyon hallatott magáról. Azonban ahogy őket ismerjük, minden bizonnyal feltűnnek valami különleges dologgal hamarosan.

*

Forrás: .loudersound.com, loudwire.com, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: