2017. május 27-én hunyt el a southern rock legnagyobb pionírja, Gregg Allman. A hosszú szőke hajáról, laza és vagány stílusáról, valamint nem utolsó sorban kivételes hangjáról és zenei érzékenységéről ismert muzsikus hiánya nagy veszteség a rockzenének, ugyanakkor a The Allman Brothers Band 45 éves munkássága sosem merül feledésbe, ahogy szólólemezei sem. A friss hírek szerint ráadásul posztumusz albuma jelenik meg 2017 folyamán, mely nagy meglepetéseket tartogat.

Gregg Allman – A southern rock örök

A 21 dolláros gitártól a southern rock trónjáig

Talán sosem gondolta a kis Gregg, hogy első gitárjával – amit mindössze 21,95 dollárért vett – beindít egyfajta lavinát. Ugyan a hangszert elsősorban bátyja, Duane használta, később Gregg is előszeretettel pengette, bár később, érett zenészként velős Hammond-játékával, valamint kifejező énekével lopta be magát a rajongók szívébe. Gyerekkorában gyakran tért vissza szülővárosába, Nashville-be, ahonnan zenei gyökerei is származnak, és egy Otis Reddinget, B.B. Kinget, Jackie Wilsont, valamint Patti LaBelle-t felvonultató koncert mindent megváltoztatott, hiszen ekkor kötelezte el magát a zene mellett.

Életműve elsősorban a The Allman Brothers Bandre épül, mely 1969 és 2014 között működött, ez idő alatt rengeteg kiadvánnyal gazdagították a rockzenét, például hozzájuk köthető a southern rock kifejlesztése is. Nagy igényességgel keverték rockzenéjükbe a blues, a jazz és a country elemeket, ugyanakkor sosem tartották zenéjüket southern bandának, sőt kifejezetten elhatárolódtak a stílusmegnevezéstől. Ők inkább egy déli progresszív rock zenekarként tekintettek magukra.

Gregg Allman – A southern rock örök

Sikerek és tragédiák

Hihetetlen gyors és nagy sikereket értek el pályájuk kezdetén, hiszen már harmadik lemezük, az At Fillmore East is hatalmas dobás volt, azonban ezután jött még csak a java, ami az 1972-es Eat a Peach és az 1973-as Brothers and Sisters lemezeket jelentette. Utóbbi egyébként öt hétig tanyázott a Billboard-lista első helyén, ami hatalmas manővernek számított akkor is. A nagy sikereket azonban tragédiák árnyékolták be, ugyanis Gregg bátyja, Duane 1971-ben motorbalesetben elhunyt, majd 1972-ben szinte ugyanott, Berry Oakley basszusgitáros is motorbaleset áldozata lett. Duane-ről az Eat a Peach album Ain’t Wasting Time No More című dalában emlékezett meg testvére.

Gregg innentől igazából egyedüli kormányosa volt a zenekarnak, ami mindig is a stílus egyik legmeghatározóbb bandája volt. Rengeteg lemezt adtak ki, de a hajdani elsöprő sikereiket nem tudták megismételni, igaz nem is ez volt legfőbb céljuk. 2014-ben aztán befejeződött a banda története, miután Warren Haynes és Derek Trucks kilépett, így Gregg kizárólag szólópályájára fókuszált.

Egy zseniális albummal búcsúzik

Az utóbbi időben rengeteg vendégszereplést vállalt el és olyan remek albumokat adott ki szólóban, mint az I’m No Angel és a 2011-es Low Country Blues. Egészségi állapota azonban többször megrendült, ugyanis 1999-ben egy fertőzött tetováló tűtől hepatitis C vírust kapott, ami miatt májtranszplantáción esett át 2010-ben, továbbá szívritmuszavarai is voltak a veterán muzsikusnak. Utóbbi időben legfrissebb albumán dolgozott, és tervben volt, hogy turnéra is indul, azonban ezt az utolsó pillanatban le kellett mondani betegsége miatt, ami végül már nem engedte többet színpadra a legendás muzsikust. Gregg Allman 2017. május 27-én hunyt el békés körülmények között, savannah-i otthonában.

A stílus, aminek gyakorlatilag ősapái voltak a The Allman Brothers Banddel, sosem merül feledésbe, ahogy legutóbbi munkája sem, mely menedzsere szerint 2017 szeptemberében jelenik meg. Néhány hangulatos feldolgozás mellett új dalokat is tartalmaz majd a Southern Blood, amiről csak ennyit árult el végszóként Gregg menedzsere:

„Meg akarta lepni a barátait és a rajongóit, szóval úgy hiszem, mindenki izgatottan várja, hogy hallhassa ezt az albumot. A hangja lenyűgöző, és tudva, hogy milyen utat járt be élete során, egyszerűen megnyugtató az egész anyag.”

*

Forrás: billboard.com, rollingstone.com, teamrock.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: