Mindössze pár év kellett ahhoz, hogy egy svéd kisvárosból a legnagyobb koncerttermekben találja magát a Ghost. Az északi rockerek furcsa maskarában állnak színpadra és dallamos rockzenével csalogatják esti szertartásaikra a gyanútlan zenerajongókat, akik okkult rocktól megfertőzve állnak be a hívek közé. A zenekar azonban hiába halmoz sikert sikerre, még nagyobb babérokra törnek a jövőben.

Ghost – Karrierjük csúcsán a svéd okkult rockerek

Az új pápa vezette sikerre a csapatot

2015 nyarán jelent meg a Ghost harmadik albuma, a Meliora, mellyel mindenki számára ismertté vált a zenekar, ugyanis az 58. Grammy-díjkiosztó gálán ők is bezsebelték a nívós elismerést, méghozzá A legjobb metal előadás kategóriában, a friss lemezen is szereplő Cirice című dallal.

A svéd Linköpingből származó csapat énekese Papa Emeritus III, akit nemrég választottak meg vezérnek, ugyanis testvére, az eggyel korábbi Infestissumam albumon éneklő Papa Emeritus II leköszönt címéről. A hivatalos sztori szerint az új pápa három hónappal fiatalabb elődjénél, így kisebb fiatalításon is átesett a gárda.

Persze a valóságban továbbra is Tobias Forge a csapat énekese (legalábbis sokan úgy vélik, hogy a pápa-szerelés a Subvision és a Repugnant frontemberét takarja), a hangszeresek pedig a Nameless Ghouls névre hallgató hű követői az okkult rock egyházfőjének.

Ghost – Karrierjük csúcsán a svéd okkult rockerek

Azon kívül, hogy hihetetlenül látványos a zenekar színpadi maskarája, előnyökkel is jár, mivel, ha úgy akarják, akkor szabadnapokat is kivehet egy-egy zenész, bár a megfelelő pótláskor ilyenkor gondoskodniuk kell.

Egy interjúban mondjuk elismerték, hogy 2013-ban maga a Foo Fighters főnöke, Dave Grohl ment fel velük a színpadra, mint az egyik Névtelen Szellem.

Feldolgozás EP-vel hangolnak az új albumra

A 2008-ban alakult Ghost tehát 3 lemezzel eljutott néhány lemezlista élére, az aréna méretű koncerthelyszínekig és a Grammy-díjig is, azonban ezzel nem elégednek meg, mivel 2016. szeptember 16-án megjelenő feldolgozás EP-jükkel még magasabbra akarnak törni, ugyanakkor újdonságokat is hallhatunk az ígéretek szerint.

Ghost – Karrierjük csúcsán a svéd okkult rockerek

„Ha meghalljátok majd a középlemezt, ne gondoljátok azt, hogy a következő album pontosan így fog szólni, mindenesetre újdonságokat azért óvatosan belecsempészünk. Például hallható lesz egy kis szintihangzás, ami a következő lemezen is feltűnik, de nem ez lesz a legegyértelműbb változás. Ezúttal nem ugyanazt, hanem valami mást csinálunk majd annak érdekében, hogy az emberek hozzászokjanak a következő album irányvonalához.”

A középlemez megjelenésével egy időben egy alapos észak-amerikai körútra indul a zenekar, amit minden eddiginél nagyszabásúbbra ígérnek, és talán még mi is reménykedhetünk benne, hogy ezzel a körrel felénk is eljönnek.


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: