Aligha van olyan ember, aki ne hallott volna Gordon Matthew Thomas Sumnerről, vagyis Stingről, aki a ’70-es években a The Police élén hatalmas sikereket zsebelt be. Az énekes-basszusgitáros az elmúlt 30 év során azonban szólóban sokkal több embert tudott megérinteni rengeteg stílust ötvöző egyedi zenéjével, elég, ha csak pár számcímet említünk: Desert Rose, Fragile, Englishman In New York, Russians. (Na, ugye, hogy ismerős!) Bár rengeteg érdekesség övezi a negyvenéves karriert maga mögött tudó muzsikus magánéletét, ezúttal zenei életével kapcsolatos érdekességeket gyűjtöttünk össze neked.

Sting - 7+1 érdekesség a zenészről

1. A klasszikus gitár ihlette meg

A munkáscsaládból származó Gordont gyermekként nem feltétlenül ölelte körbe a zene, azonban amikor tízéves korában édesapjának segített a tejkihordásban, végül utolérte őt is, egy klasszikus gitár révén. A család egyik emigrálni kényszerülő kedves barátja hagyta rá a hangszert, ami elindította a kis Stinget a zene kanyargós ösvényén.

2. Az egyik legtöbb eladott lemezzel bíró zenész a világon

Bizony, így van, ugyanis egyes adatok szerint eddigi pályafutása során – a The Police albumait is beleszámolva – több mint 100 millió eladott koronggal büszkélkedhet. Ráadásul Sting még hosszú évek után is az egyik legnépszerűbb zenész, hiszen legutóbbi lemeze, a The Last Ship is több millió példányszámban kelt el.

3. Brian Johnson is közreműködött új albumán

Igaz, ez az „új lemez” 2013-ban jelent meg, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a rocksajtóban mostanság sokszor feltűnő, egykori AC/DC-énekes, Brian Johnson is hozzájárult a The Last Ship dalaihoz. Az album egyébként egy évvel később musical változatban is napvilágot látott.

4. A Dire Straits egyik klasszikusában is énekel

Kevesen tudják, de bizony Sting is énekel a Dire Straits egyik ’80-as évekbeli klasszikusában, a Money For Nothingban. Persze nem a teljes dalt jegyzi ő, hanem csak a kezdéskor és a záráskor felcsendülő „I Want My MTV” sort, ami így is talán az egyik legismertebb dallam az egész számból.

5. Közös turnéra indul a Genesis hangjával

Sting eddigi pályafutása során olyan neves zenészekkel dolgozott már együtt, mint például Craig David, Bryan Adams, Rod Stewart, Bruce Springsteen, Paul McCartney, Eric Clapton, Elton John, Phil Collins vagy Mark Knopfler, azonban korábbi együttműködését a nyáron felújítja Peter Gabriellel, a Genesis egykori énekesével, mivel egy nagyszabású közös turnéra indulnak Észak-Amerikában.

Sting - 7+1 érdekesség a zenészről

6. Jazzel múlatta az időt tanítás közben

Fiatalkorában kizárólag a jazznek élt, persze csak a szabadidejében, hiszen egyébként lelkiismeretesen végezte munkáját a cramlingtoni Szent Pál Általános Iskolában, ahol tanítóként dolgozott a ’70-es években. Esténként, hétvégenként és a szünidőben azonban folyton basszusgitárját nyúzta, ráadásul a Sting (magyarul: fullánk) becenevet is ekkor kapta sárga-fekete csíkos pulóvere után.

7. A csúcson hagyta abba a The Police-szal

A legendás banda 1983-as, New York-i Shea Stadionban adott koncertje után Sting eldöntötte, hogy kilép a The Police-ból, mivel úgy vélte, hogy ennél többet már nem tudnak elérni a zenekarral, számára ez a fellépés jelentette a csúcsot. 1985-ben így szólókarrierbe fogott, és érdekes módon így még magasabb ívet járt be pályafutása az elkövetkezendő években, évtizedekben, mint korábbi csapatával.

+1 Színészekkel (is) zenélget

Tudtad, hogy Robert Downey Jr. rendszeres vendég a színpadon Sting koncertjein? Bár a két híresség közül furcsamód csak Stingnek van csillaga a Hollywood Walk of Fame-en, ez természetesen nem generál köztük vitát, sőt, a szabadidejében remekül muzsikáló Roberttel kiválóan megértik egymást a színpadon.


Sting 2017-ben is folytatja turnékörútját, amivel tavaly sajnos jól elkerült minket, de reméljük, hogy ezúttal hozzánk közel is fellép! Ha Te is várod, add meg adataid, és küldjük az infókat, ha szervezzük a koncertutazást!

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: