Ötvenévnyi zenélés után az angol sztár úgy döntött, ideje visszavonulni a fellépéstől. Szerencsére a zenész sosem a visszafogottságáról volt híres, úgyhogy önmagához híven egy több mint 300 állomásos turnéval mond búcsút a színpadoknak.

Elton John – Több mint 300 állomásos turnéval búcsúzik

Nem fejezi be a zenélést

A Reginald Kenneth Dwight néven született Sir Elton John szerencsére csak a koncertezést hagyja abba, zenélni továbbra is fog, azonban a hetvenes éveiben járó énekes a kimerítő turnék helyett inkább családjával szeretné tölteni az időt.

Remélhetőleg csinálok még albumokat, és írok még dalokat…. Szeretném, ha halálom napjáig kreatív maradnék”.

A kreativitással sosem volt probléma

Novemberben jelent meg az eddigi legteljesebb Elton John válogatásalbum, a Diamonds, amelynek Deluxe változata 51 dalt tartalmaz, köztük a zenész 17 külön kedvencével. És ez még csak egy kis szelet az életműből.

Elton John – Több mint 300 állomásos turnéval búcsúzik

Ha Elton dalairól beszélünk, elengedhetetlen, hogy Bernie Taupin zeneszerző-dalszövegíró nevét is megemlítsük. Az énekes – saját bevallása szerint – Taupin nélkül sehol nem tartana, ami elég sokatmondó, mivel Elton nem épp a szerénységéről híres.

Tény, hogy kettejük együttműködéséből csodálatos, több műfajon átívelő szerzemények születtek: gondolj csak a Majdnem híres című film turnébusz dalaként elhíresült Tiny Dancerre, vagy a szívhezszóló Your Songra, a bulihimnusz Saturday Night’s Alright for Fightingra, de természetesen Az oroszlánkirály zenéit sem hagyhatjuk ki a felsorolásból.

Megszeppent iskolásfiúból exhibicionista showman

Halkszavú, vékony fiatal fiú zongorázik, és a szerelemről énekel.

Elton Johnt lényegében a romantikus Your Song tette szupersztárrá, azonban hamar levetkőzte gátlásait, és későbbi albumaival kirándulásokat tett a glam, a progresszív rock, a blues, a pop, a country és a diszkó területére is.

Lényegében nincs olyan műfaj, amibe ne kóstolt volna bele.

Elton John – Több mint 300 állomásos turnéval búcsúzik

Zenélt együtt Dylannel, a T-Rexszel, Aretha Franklinnel, a Guns N’ Roses-szal, de vannak közös számai Eminemmel, Lady Gagával, sőt, Pavarottival is.

Az énekes-zongorista igazi kaméleon, zeneileg és a külsőségek tekintetében is: színes öltönyök, boák, őrült napszemüvegek és kiegészítők… A zenész visszafogottnak nem nevezhető stílusa már eggyé vált a nevével. A koncertjein hatalmas zenekarral és rengeteg vendégzenésszel lép fel, és a színpadi látvány is gyakran egészen elképesztőre sikerül.

Ég veled, Yellow Brick Road!

A Farewell Yellow Brick Road névre hallgató búcsúturné az énekes egyik leghíresebb (és legnagyszerűbb) albumának, a Goodbye Yellow Brick Roadnak címét idézi fel. Minden bizonnyal hatalmas bulikra készülhetünk, a Diamonds válogatásalbum alapján mindegyik korszakból felcsendül egy-két klasszikus.

A szeptemberben induló, öt kontinensen átívelő koncertsorozat 2021-ben ér véget. Budapestre sajnos nem jön a zenekar, de ha szeretnéd még utoljára elcsípni Sir Elton Johnt a színpadon, akkor csak a szomszédba kell átugranod, ugyanis 2019 májusában a bécsi Stadthalléban is fellép a legenda.

Mi mindenképpen ott leszünk, gyere velünk Te is, ne hagyd ki ezt a bulit! Ha csatlakoznál hozzánk, kattints IDE! :)

*

Források: EltonJohn.com/stories, RollingStone.com, EltonJohn.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: