A pesszimista rajongók valószínűleg már lemondtak hőn szeretett zenekarukról, hiszen rengeteg sorscsapás érte a legendás rockbandát az utóbbi két évben, elég csak Brian Johnson távozására vagy Malcolm Young halálára gondolni. Ettől függetlenül van egy napfényesebb oldal is, mely vakon bízik abban, hogy valamilyen formában még továbbmegy az AC/DC. Cikkünkben utánajártunk, jelenleg mit lehet tudni Angusékról.

AC/DC – Mi lesz velük?

Hatalmas sikerek és veszteségek

Hatalmasat ment 2014-es Rock Or Bust című lemezével az AC/DC, hiszen túl sokat nem változtattak a megszokott recepten, így a rajongók és az egész rocktársadalom ette az albumot. A bandát mi is megnéztük, ráadásul két ízben is: először Brian Johnsonnal 2015-ben, majd 2016-ban az őt helyettesítő, régi önmagát a sutba vágó Axl Rose-zal. Mondanunk sem kell, mindkét buli felejthetetlen élmény volt.

Az akkor felmerült problémákról már egyszer értekeztünk: Brian Johnson hallásproblémái miatt kénytelen volt távozni, míg az Axl-lel lenyomott kör után az alapembernek számító Cliff Williams basszer is kiszállt. Vagyis Angus Youngon kívül senki sem maradt, aki a kezdetek, vagy közel a kezdetek óta nyúzza rockhimnuszokat az ausztrál gárdában. Egyedül a parkolópályára tett Phil Rudd helyett doboló Chris Slade az, aki köthető a banda egyes sikereihez, valamint a zenekar körül valamilyen szempontból mindig ott keringő unokaöcs, Stevie Young gitáros.

Tovább rontott a helyzeten az, hogy Young családot sajnálatos halálesemények sújtották 2017-ben: elhunyt George Young, aki a banda korai lemezein producerként segédkezett. Olyan albumokhoz adta a nevét, mint a TNT, a High Voltage vagy éppen a Let There Be Rock. A legnagyobb tragédia azonban Malcolm Young halála volt, ami egészségi állapotát tekintve ugyan nem volt váratlan, azonban mindenképpen megrázó és súlyos csapás az egész rockszíntérnek. Az AC/DC-ben láthatóan csak a háttérben pengetett, ám Brian Johnson énekes szerint ez csak a látszat volt.

AC/DC – Mi lesz velük?

„Emlékszem, mindig ott álltam mellette, amikor a Let There Be Rockot játszottuk. A vége nagyon felpörög a dalnak, szinte a végletekig. Malcolm mindig úgy játszotta, hogy két pengetőt amortizált le közben. Ő volt a legprecízebb gitáros. Angus folyton azt mondta nekem, hogy mindennap gyakorolnia kell a szobában. Én megkérdeztem, hogy miért, hiszen annyira természetesen játszik. Erre csak annyit mondott, hogy Malcolm mögötte áll, és ha nem játszik jól, akkor egyszerűen lemossa a színpadról. Ettől félt állandóan”

Ki lesz az énekes, ha jön egy új album?

Mindezek után felmerül a kérdés, hogyan tovább Anguséknál? Először is kérdéses, hogy ha folytatják, akkor ki lesz az énekes. Johnson távozása után példádul a banda első frontembere, Dave Evans is bejelentkezett, bár nem valószínű, hogy vele folytatná a zenekar, hangja ugyanis teljesen eltér attól, amit az AC/DC rajongói megszoktak az elmúlt évtizedekben. Mindenesetre nyilatkozatokban továbbra is aktív a bandával kapcsolatban.

„Tetszik, hogy ez a márkanév még mindig megvan. Mert ez mára az lett. Angus az egyetlen eredeti tag, nagyon sokan elhagyták a bandát. Ha ő azt akarja, hogy az AC/DC márkanév tovább menjen, kell nekik egy új énekes – Axl vagy valaki más. De muszáj felvenni egy új albumot, hogy legitimek legyenek. Amúgy is sok felállása volt a bandának. Amikor én kiváltam, addigra már a harmadik dobosnál és a harmadik basszusgitárosnál tartottunk.”

Sokak szerint igaza lehet Evansnek, korábban ráadásul arról is volt szó, hogy Axl Rose beszélt Angusszal a közös munkáról, a gitáros talán ennek fényében szerepelt több Guns-koncerten is 2017-ben. A Noise11 portál néhány pletykát is megszellőztetett a folytatással kapcsolatban:

„A kémia Axl Rose és Angus Young között arra inspirálta Angust, hogy elkezdjen tervezni egy új AC/DC-albumot. A Gunsnak azonban 2017-ben turnézási kötelezettségei vannak, így nehéz lesz elkészíteni a projektet. Ugyanakkor az AC/DC turnéjának összes koncertjét filmezték, így nem kizárt, hogy a rajongók először egy élő anyagot kapnak, mielőtt kezükbe vehetik az új stúdióalbumot.”

A csapat életrajzírója, Murray Engleheart szerint szintén Axl Rose a befutó, és nemhogy album, de még turné is lesz.

„Találgassatok, ha akartok, de már elmondtam korábban és most is elmondom: az AC/DC folytatja, méghozzá Axl Rose-zal a mikrofonnál. Lesz új album, turné és minden más. Ami egy hatalmas szerencsejátéknak tűnt Angus részéről, az végül győzelem lett és megágyazott a jövőnek is.”

Hogy ezeknek a híreszteléseknek mennyi alapja van, azt nem tudni, de azt sem érdemes elfelejteni, hogy Brian Johnson egyre többet szerepel stúdióban, de 2017-ben fellépett Paul Rodgersszel, Robert Planttel, valamint a Muse-zal is koncerten, így elképzelhető, hogy javuló állapota miatt visszakerülhet a bandába.

Amint látszik rengeteg a kérdőjel, de van remény arra, hogy a zenekar tovább folytassa, Angusnak viszont fontos döntéseket kell meghoznia ezzel kapcsolatban záros határidőn belül.

*

Forrás: noise11.com, rollingstone.com, teamrock.com


 

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: