Majdnem 10 évet kellett várni a Pink Floyd gitárosának új lemezére, amely tavaly ősszel jelent meg ’Rattle That Lock’ címmel. Az albummal idén ismét turnéra indul David Gilmour, és hozzánk közel, Bécsben is fellép.

David Gilmour koncert Bécsben!

Változatos és színes progresszív rock album, meglepő vendégszereplőkkel

Miután 2014-ben egy Richard Wright emléke előtt tisztelgő lemezzel örökre lezárta a Pink Floyd történetét David Gilmour, azonnal nekilátott saját ötleteinek formázásához, melynek eredményeképpen 2015. szeptember 18-án megjelent Rattle That Lock című új szólóalbuma. A lemez a 2006-os On An Island-del ellentétben azonban nem az anyabanda zenéjére hajaz stílus szempontjából, hanem egy változatos és színes progresszív rock alkotás benyomását kelti.

Az album egyik legmeglepőbb vendégszereplője a Liberty Choir névre hallgató kórus, melynek tagjai egykori elítéltek és a South London Choir tagjai voltak. A lemezen hallható korábbi rabok David Gilmour fiának, Charlie Gilmournak voltak börtöntársai, Charlie ugyanis egy tandíjellenes tiltakozó demonstráción elkövetett csoportos garázdaság miatt került rács mögé évekkel ezelőtt. A Pink Floyd legendája a következőket fűzte az együttműködéshez:

„Csodálatos dolog, hogy megtalálták a helyüket a börtön falain kívül a közösség tagjaként. Megtapasztaltuk, hogyan működik a büntetés-végrehajtás rendszere és sok rossz dolog van benne. Sok a pozitív kezdeményezés, viszont ez a fajta kettősség, hogy a falakon belül és kívül egyaránt teszünk ugyanazért a célért, ez valami más és jó iránynak tartjuk.”

Gilmour koncert júniusban, Schönbrunnban!

Új turné, nem mindennapi helyszínekkel

A Rattle That Lock albumot tavaly ősszel egy falatnyi turné közepette már bemutatta a rajongóknak Gilmour, idén viszont ismét útra kel, hogy tovább népszerűsítse zenéjét, ráadásul ezúttal több különleges helyszínen is fellép. Márciusban Észak-Amerikában zenél, majd június 25-én, az európai kör kezdését rögtön filmre is veszi a lengyelországi Wroclavban, ahol egy harmincfős vonószenekar fogja őt kísérni Zbigniew Preisner vezetésével. Ezt követi két bécsi koncert, ami a magyar rajongóknak kifejezetten jó hír, ugyanis a mindenki számára jól ismert Schönbrunni kastélyban játszik a zenészlegenda, ahol június 28-án megismétli az előző napi koncertjét azok számára, akik esetleg nem férnek be az első fellépésre.


David Gilmour június 28-ai koncertjére a Todibusz is szervez utazást! Érdekel? Kattints IDE!


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: