Nem túlzás azt állítani, hogy Avril Lavigne megjárta a poklot az elmúlt években. Súlyos betegsége ugyanis arra kényszerítette, hogy a zenétől hosszú ideig távol maradjon, ennek ellenére ő felülkerekedett a nehézségeken, sőt több év után végre új lemezzel jelentkezett.

Avril Lavigne – Ismét a felszínen

„Egy ponton elfogadtam a halált is”

Hosszú idő, majdnem hat év telt el Avril Lavigne legutóbbi albuma óta, és bizony az elmúlt években nem láblógatással töltötte az időt a kanadai énekesnő. A korábbi férjével, a Nickelback frontemberével közösen írt ötödik stúdiólemeze 2013-ban jelent meg, majd a hozzá kapcsolódó turné már nem a megszokott menetrend szerint, hanem lényegesen rövidebben cikázott át a világon. Mindennek oka is volt, ráadásul igen súlyos, ugyanis Avrilnél előrehaladott Lyme-kórt állapítottak meg az orvosok. Mivel hosszú ideig félrekezelték a betegséget, így olyan súlyossá vált állapota, hogy saját elmondása szerint két évig az ágyból sem nagyon tudott kikelni.

„Eddigi legrosszabb éveim voltak, életem legnagyobb harcát vívtam, ugyanis az elmúlt néhány esztendőt otthon töltöttem betegen, küzdve a Lyme-kórral. Egy ponton elfogadtam a halált is, mivel azt éreztem, hogy a szervezetem felmondja a szolgálatot. Olyan volt, mintha fuldokolnék, mintha a víz alá kerültem volna, és fel kellene mennem levegőért.”

Mindennek tetejébe házassága is kútba esett, így nem csoda, hogy sokáig nem hallhattak a rajongók kedvencük felől.  2016 végén azonban bejelentette, hogy hamarosan új albuma jelenik meg, amire végül sokat kellett várni, de 2019. február 15-én boltokba került Head Above Water címmel. A lemezhez új kiadóhoz, nevezetesen a BMG-hez vándorolt Avril, ahol az első pillanattól kezdve megbecsülték.

„A lemezkiadó úgy kezelt, mint egy elismert művészt. Ez volt az első alkalom – leszámítva az első lemezemet –, amikor egy kiadó úgy állt hozzám, hogy használjam ki az időm, hogy olyan zenét írjak, amilyet szeretnék.”

„Úgy éreztem, mintha visszatértem volna a gyökereimhez”

Az elmúlt lemezeken némi változás már fellelhető volt Avril dalaiban, aki kissé maga mögött hagyta a rocker csajos attitűdöt, és egyre inkább poposabb irányba húzott. Az új albumon azonban egy vadiúj oldalát ismerhetjük meg, ugyanis némi jazz is fellelhető ezúttal.

„Egy kicsit jazzes az új albumom. Zeneileg előre kellett lépnem, hogy ne ugyanazt a pop-rock dolgot csináljam újra meg újra.”

Hangzásban tehát van újdonság a palettán, kérdés, hogyan fogadják ezt a rajongók. Az album azonban mindenképpen egy diadalmas visszatérés a pokol mélyéről, és a heves érzelmek, a betegséggel való kitartó küzdelem mind megtalálható a szövegekben és a dallamokban.

„Ezt a lemezt az ének köré akartam építeni, hogy igazán hallhatóak legyenek a szövegek és érezhetőek az érzések, ugyanis a zene néha mindezt elnyomhatja. Tényleg csak énekelni akartam, és ezt kiemelni, szóval nagyszerű volt különböző hangzásokat felfedezni, mint a Crush és a Tell Me It’s Over című dalokban, melyek kicsit visszatekintőek, jazzesek. Úgy éreztem, mintha visszatértem volna a gyökereimhez, mivel mielőtt elkezdtem volna saját dalokat énekelni, a templomban és zenei színházban kezdtem.”

Az album talán legmeglepőbb dala a Nicki Minaj vendégeskedésével készült Dumb Blonde lett, melynek hangzása mellett a címe hívja fel magára jobban a figyelmet. Persze erre is van magyarázat.

„Ez egy olyan dolog, amit igazából átéltem. Akkor tapasztaltam meg, amikor valaki buta szőkének hívott. Szóval úgy voltam vele, hogy ez egy jó téma és cím. Úgy indult, mint egy a függetlenségemből táplálkozó nőgyűlölő megfélemlítő. Egyszerűen úgy éreztem, hogy ez az egész nem fair.”

Mindezek után már csak egy vaskos turné kell, hiszen Európa hozzánk közeli részén elég régen járt Avril. 2020 azonban az ő rajongóinak az éve lesz, ugyanis március 22-én a bécsi Gasometerben lép fel, mi pedig ott leszünk! Katt IDE, ha nem akarsz lemaradni!

*

Forrás: independent.co.uk, theguardian.com, ew.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: