Lényeges változásokon esett át az utóbbi években a svéd Arch Enemy, ennek ellenére a csapat esszenciája, lényege nem veszett el: továbbra is súlyos, ám dallamos maradt zenéjük, amit – az új tagoknak köszönhetően – némileg felturbózott formában vezetnek elő új albumukon, a 2017 őszén érkező Will To Powerön.

Arch Enemy – A jól kikövezett úton haladnak előre

Őket is elérte a változások szele

2014 fontos év volt az Arch Enemy történetében, ugyanis a banda oly sikeres felállásában lényeges változás történt Angela Gossow énekesnő távozásával. A szőke hajú amazon – aki hosszú ideig a gitáros, Michael Amott párja volt – azonban nem hagyta el a csapatot teljesen, mivel a háttérben, menedzserként egyengeti a zenekar útját, ráadásul egy viszonylag friss nyilatkozat szerint ismét visszatérne a metalzene vérkeringésébe egy extrém metal projekt keretein belül.

Angela utódja sokak meglepetésére az az Alissa White-Gluz lett, aki korábbi zenekarát, a The Agonistet remekül vezette előre, ráadásul a karcos hörgésen kívül tiszta énekben is brillírozik, sokoldalúságát pedig sokak szerint mindenképpen ki kellene használni ezúttal is. De csak kellene, ugyanis Michael nem tágít a jól bevált recepttől, és a dallamokat meghagyja a gitárnak, legalábbis az Alissával készült első lemezen a War Eternalön így tett, ennek ellenére nagy siker volt az anyag, amivel a magyar rajongókat is többször meglátogatták az elmúlt években.

Koncertfelvétellel hangoltak az új lemezre

Az új album felvezetéseképpen 2017 márciusában egy koncertkiadványt adott ki a banda As The Stages Burn! címmel, melyen tökéletesen kézzelfogható az egységesség, ami a zenekaron belül uralkodik.

„Két éve vagyunk úton ezzel a remek anyaggal, ennek nyoma kell, hogy legyen. A Wacken-fellépésünk különleges alkalom volt erre, úgyhogy nagyon odatettük magunkat, ez a pályánk eddigi legnagyobb színpadi produkciója.”

A feszített koncertmenetrend ellenére sikerült befejeznie a gárdának új albumának munkálatait is, így 2017. szeptember 8-án már mindenki a kezében foghatja a Will To Powert. Aki azonban arra számított, hogy Loomis is beszáll a dalszerzésbe, az kicsit csalódott lesz.

„Valószínűleg csak szólózni fogok a lemezen, hiszen ha ránézel az Arch Enemyre, akkor ez Michael Amott zenekara, az ő gyermeke, és ő a fő dalszerző is a csapatban. Beadtam pár dalt a közösbe, de nem tudom, hogy végül felkerülnek-e majd a lemezre, az viszont biztos, hogy szólózni fogok az anyagon.”

Ennek ellenére egy igazán felszabadult játékra készülhetünk az új anyagon, mivel már nem kellett semmiféle elvárásnak megfelelni, hiszen ez a második lemez Alissával. A felszabadultságot az elsőként bemutatott dal, a The World Is Yours is bizonyítja, aminek minden bizonnyal hamarosan lesz párja is, addig azonban olvasgassuk a lelkes Michael gondolatait a friss opusszal kapcsolatban.

„Ha meghallgattátok ezt a dalt, akkor azt érezhetitek majd, hogy ez egy igazi klasszikus Arch Enemy-tétel, és én azt gondolom, hogy ez az irányvonal a helyes. Már alig várom, hogy ezeket is játszhassuk!”

*

Forrás: metalsucks.net, blabbermouth.net, loudwire.com, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: