Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Max Lilja, Antero Manninen. Négy finn csellista, akik a nívós Sibelius Akadémián jöttek össze a ’90-es évek elején Metallica-dalokat játszani, nem egészen megszokott formában. Ötletüket lemezzel koronázták meg, ami világhírnevet hozott a srácoknak, és ma már aktív részesei a metalzene vérkeringésének. Első albumuk huszadik évfordulója alkalmából rendhagyó koncertsorozatra indult a csellómetal banda 2016-ban, ami olyan sikeres, hogy továbbra is folytatódik, sőt hazánkat sem kerüli el.

Apocalyptica – Ismét az első lemezükkel turnéznak

„Azt hittük, hogy senkit sem fog érdekelni az album”

1996. június 13-a különleges pillanat volt négy fiatal finn csellista számára, ugyanis kiadhatták kedvenc Metallica-dalaikat, amiket Európa egyik legjobb zenei oktatási intézményében, a Sibelius Akadémián hozták össze fölös idejükben. Eredetileg nem is tervezték kiadni az anyagot, azonban 1995-ben koncerten is eljátszották átirataikat, melyekre felfigyelt egy lemezkiadónál dolgozó alkalmazott, aki meghívta őket a stúdióba.

Apocalyptica – Ismét az első lemezükkel turnéznak

Bár a srácok egyáltalán nem bíztak az album sikerében, mégis elmentek felkaristolni lemezre a dalokat, aminek végül sikersztori lett a vége.

„Ez egy olyan dolog volt, amire nem számítottunk, hiszen azt hittük, hogy senkit sem fog érdekelni az album, így nem is fűztünk nagy reményeket a zenekarhoz. Szóval az egy különös dolog volt, hogy az emberek elkezdtek érdeklődni a lemez iránt, majd pedig egyre több és több koncertfelkérést kaptunk. Azt hittük, hogy eladunk vagy 1000 példányt belőle, és lesz pár bulink évente, de végül teljesen megváltozott minden. Sosem gondoltuk, hogy ez a dolog sikeres lehet, egyszerűen csak szórakozásból csináltuk az egészet.”

A zenekar azóta már 8 albumot szállított le és fontos résztvevőjévé vált a metalszíntérnek, amit többek között az is jelez, hogy olyan kiváló muzsikusokkal készítettek közös dalokat, mint például Sandra Nasic (Guano Apes), Dave Lombardo (Slayer), Ville Valo (HIM), Lauri Ylönen (The Rasmus), Christina Scabbia (Lacuna Coil), Corey Taylor (Slipknot) és Till Lindemann (Rammstein).

Az új lemez helyett egyelőre inkább nosztalgiáznak

Legutóbbi lemezük 2015-ben jelent meg Shadowmaker címmel, melynek különlegessége, hogy a korábbi sok vendégénekesek helyett állandó frontemberrel dolgoztak. Franky Perez ráadásul a zenekar teljes körű tagja is lett, mely jelenleg három csellistát és egy dobost (Mikko Sirén) vonultat fel rajta kívül.

Az új album munkálatai helyett azonban a srácok a korábban bemutatott első albumukra fókuszálnak, ugyanis tavaly lett húszéves a sikereket szállító korong, ami a jubileum alkalmából különleges változatban, remaszterelve és három bónusszal jelent meg újra a lemezboltok polcain. Az egyik kiadatlan dalukhoz – mely a témához hűen szintén eredetileg Metallica-dal –, a Batteryhez klipet is gyártottak az északi húrosok.

Mindennek tetejébe pedig ismét műsorra tűzik az albumot koncerteken, ráadásul az elejétől a végéig. Az ünnepi portyának pár előzetes koncertje akadt 2016-ban is, de 2017 februárjában indult be a masszív turnégépezet, és ha lehet hinni Eicca Toppinennek, akkor elég komolyan feltekerik a tempót, mert 2018 végéig nem is nagyon fognak mással foglalkozni, még az új anyag befejezését is hanyagolják.

„Eredetileg azt mondtam, hogy csináljunk maximum 30 bulit ehhez az évfordulóhoz, mivel nem tudtam, hogy mennyire lesz érdekes és hogyan fog működni az a koncepció, amit kitaláltunk. Azonban kiderült, hogy minden remek, és az emberek látni akarják, szóval úgy döntöttünk, ha érdekli őket, akkor csináljuk. Szóval jelenleg úgy állunk, hogy körülbelül 150 koncertet építünk erre a koncepcióra.”

A hatalmas hajtásba pedig Magyarország is bekerült, ugyanis a srácok október 27-én MOM Sportközpontban lépnek fel, ráadásul a jubileum alkalmából a koncerteken ismét csatlakozik hozzájuk Antero Manninen, aki 2009-ben lépett ki végleg a zenekarból, úgyhogy ismét négy csellón szólalnak meg a dalok, de a változatosság kedvéért Mikko is beül majd a dobok mögé a program második felében.

Apocalyptica – Ismét az első lemezükkel turnéznak

Aki a pedig ezt a különleges instrumentális élményt nem akarja kihagyni, ugyanakkor az Anathema szintén október 27-ei düreres bulijára is kíváncsi, annak nem kell sokat utaznia, ugyanis október 26-án Pozsonyban is megtekintheti finn csellisták ünnepi műsorát.

*

Forrás: blabbermouth.net, hardrock.hu

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: