Leginkább így lehetne összefoglalni a U2 2015-ös évét, amiben volt minden, vagyis szokás szerint ezúttal sem tétlenkedtek Bonóék. Egy meglehetősen hosszú, világkörüli turné után azonban jelenleg pihenőn van a csapat, Bono pedig a jótékonyságra, a szegények segítésére szenteli minden energiáját.

U2 – Sikeres album, hosszú turné, jótékonyság és terrorellenes fellépés

„Az egyik legszemélyesebb albumunkat alkottuk meg”

„Minden idők legnagyszerűbb kiadványa” – így mutatta be Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a U2 2014 szeptemberében kiadott Songs of Innocent lemezét, ami az iTuneson keresztül mintegy 500 millió vásárlóhoz jutott el ingyenesen. Az album ennek köszönhetően nagy siker volt, az első hónapban 81 millióan hallgatták meg, ebből 26 millióan le is töltötték. Sok zenekar kritizálta az agresszívnak mondható megjelenési formát, ezért később Bono bocsánatot is kért egy interjúban, amit a Rolling Stone magazin készített vele.

U2 – Sikeres album, hosszú turné, jótékonyság és terrorellenes fellépés

Az ír rockbanda 13. albuma egyfajta visszatekintés a tagok fiatalkori éveire, valamint tisztelgés példaképeik előtt. Bono egyenesen azt állította, hogy szerinte ez a legszemélyesebb album, amit valaha írtak. A lemezzel egy elképesztően hosszú turnéra indultak 2015 májusában, innentől számítva ugyanis szinte minden egyes nap koncertezett a csapat egészen az ünnepekig, hozzánk viszont nem jutottak el. Budapest ugye eleve esélytelenül indul egy ilyen körben (legutóbb 1993-ban léptek fel a Népstadionban), de még Bécs sem került be a naptárba, pedig ott 2010-ben léptek fel legutóbb. Jelenleg azonban a turnébeosztás üres, mindenki pihenőn van, így egy darabig még biztos, hogy nem számíthatunk U2-koncertre a közelben.

Bono, a világ 14. legnagyobb hatású vezetője

Bizony, a Fortune magazin listáján a csapat frontembere előkelő helyet tudhat magáénak, amit annak köszönhet, hogy szüntelenül a világ jobbá tételén fáradozik. A One nevű szervezet alapítójaként és egyik vezéreként folyamatosan látogatja a világ legszegényebb régióit, nemrég például kenyai menekülttáborokban járt, utazásának egyik napjáról így mesélt:

„Ma úgynevezett láthatatlan emberekkel találkoztam. Emberekkel, akik nem érzik, hogy léteznének. Néhányuknak nincs emlékük egy másik otthonról, mivel már ebben a táborban születtek…”

U2 – Sikeres album, hosszú turné, jótékonyság és terrorellenes fellépés

A szegénységen kívül a terror ellen is gyakran felszólal az énekes, aki az emlékezetes bataclani támadás után elmaradt koncertjükre az Eagles Of Death Metal tagjait is meghívta, és átadta nekik a színpadot: „Három hete elrabolták tőlük a színpadot, így most felajánljuk nekik a miénket.” A párizsi Accor Hotel színpadán a két csapat együtt játszotta el Patti Smith Power To The People című dalát, majd pedig egy saját, Eagles Of Death Metal-szám következett.

Az előadásról pár felvétel felkerült a netre is:

 


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: