Minden bandának megvan az az egy száma, amivel be lehet őket azonosítani. Nos, a Snow Patrol is egy ilyen gárda, ezzel viszont nem arról van szó, hogy egydalos, vagy akár egylemezes banda lennének, sőt! A csapat ráadásul már régóta működik, nemrég pedig hetedik albumuk is megjelent, amivel ismét egy magasabb szintre léptek.

Snow Patrol – Vad lemezt készítettek

Biztos, hogy ismered őket

Chasing Cars. Egy dal, amit valószínűleg az is ismer, aki soha nem is hallott a zenekarról, vagy akár a dalról. Annyira belengi még manapság is a mindennapjainkat – legyen egy sorozat vagy film betétdala, vagy a rádióban hallott dalcsokor egyik láncszeme –, hogy lehetetlenség megkerülni. A Snow Patrol pedig ezt több mint tíz év fennállás után írta, hiszen az északír banda 1994-ben jött össze annak ellenére, hogy első lemezük csak 1998-ban jelent meg.

A gárdára azonban egyáltalán nem lehet rásütni, hogy egydalos csapat, hiszen minden egyes albumuknál tudtak valami újat mutatni. Még a 2011-es Fallen Empiresszel is, amivel igen sikeresek lettek az Egyesült Államokban, a Billboard lista ötödik helyén nyitottak, ami a legjobb nyitány volt az északírektől. Pedig a csapat vezére, Gary Lightbody szerint nem volt egyszerű szülés.

„Ez a leghosszabb album, amit valaha készítettünk, de legjobb is. Kihasználtuk az időnket, ugyanakkor volt néhány harcom az írói blokkal is. Hosszú idő óta most először. Voltak olyan napok, amikor képtelen voltam írni. 2009 óta három írói blokkon estem át, de örülök, mert az eredmények, melyek utána jöttek nagyszerűek voltak. Valószínűleg arra sarkalltak, hogy jobb dalokat írjak.”

„Néha öt évig tart, hogy megírd, amit szeretnél”

A nehézségek pedig folytatódtak az utóbbi években is, hiszen hét évet kellett várni az új lemezre, aminek rengeteg oka volt. Gary szerint az első öt lemez esetében nagyon keményen melóztak, melyben kissé ki is égtek, két éve pedig elmerült az alkoholban, aminek az lett az eredménye, hogy szinte minden este a pohár fenekére nézett. A lemez azonban végre megszületett, és 2018. május 25-én meg is jelent Wildness címmel.

„Néha öt évig tart, hogy megírd, amit szeretnél, mint most. És amikor befejezel egy olyan albumot, mint ez – amibe minden részleted és minden atomodat beleteszed –, akkor mindennek lesz értelme, és fogadok, hogy sosem fogom azt érezni, hogy nem vagyok büszke a lemezre.”

A lemez mondanivalóját Lightbody szerint komolyan befolyásolta depressziója, valamint édesapjának Alzheimer-kórja, azonban így jellemezte leginkább az anyagot:

„Többféle vadság létezik, de azt hiszem, hogy mindez kétfelé is választható. Az első a modern kor vadsága, mely zűrzavaros, logikátlan és elidegenítő, a másik pedig a sokkal ősibb vadság. Valami eredendő, eleven és gyönyörű, mely a természettel és egymással való valódi összekapcsolódásunkhoz, szenvedélyünkhöz, szeretetünkhöz és közösségünkhöz szól. Ez az a vadság, ami köré az album épül. A hiányára, a hozzá való újrakapcsolódásra és a rá való emlékezésre.”

A megjelenés örömére pedig komoly turné is dukál, úgyhogy nem meglepő, hogy Bécsbe is benéznek az északír rockerek. Igaz a buli csak 2019. február 9-én lesz, ennek ellenére nem árt korán ébredned, úgyhogy ha szeretnél ott lenni, akkor kattints IDE!

*

Forrás: nme.com, pastemagazine.com. rollingstone.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: