Aki ismeri a Los Angeles-i csapat történetét, az tudja, hogy John Frusciante gitáros rettentő nagy hatással volt a zenekar karrierjére, ugyanis az ő regnálása alatt születtek meg olyan lemezek, mint a nemzetközi hírnevet bevonzó Mother’s Milk vagy a mindent elsöprő Blood Sugar Sex Magik és Californication. A hírnév és a siker útja viszont nem volt mindig egyenes és zökkenőmentes.

Red Hot Chili Peppers – Frusciante, a sikerkovács

Az álom valósággá vált

A mindössze 18 éves John Frusciante egyik legnagyobb álma vált valóra 1988 nyarán, amikor csatlakozhatott hőn szeretett bandájához, a Red Hot Chili Peppers-höz. A zenekar addigra már túl volt 3 lemezen – melyek mérsékelt sikereket értek el –, és egy sajnálatos tragédián, ugyanis az alapító gitáros, Hillel Slovak herointúladagolás következtében elhunyt. Helyére érkezett a hasonló fizimiskával megáldott húrnyűvő, aki a csapat két arca (Anthony Kiedis és Flea) mögött, a háttérből tolta egyre feljebb a banda szekerét. A Flea hívószavára érkezett Frusciante egy új és sötétebb tónust hozott magával, így a színtiszta funky mellett egyre több dallamos és hagyományos rock elem is megmutatkozott a Red Hot Chili Peppers zenéjében. A vérfrissítésnek és a nagyszerű kohéziónak köszönhetően a negyedik album, az 1989-es Mother’s Milk bearanyozódott, az 1991-es Blood Sugar Sex Magik pedig meghozta a csapat addigi legnagyobb sikerét. Több millióan kapkodtak az album után, ráadásul az olyan dalok, mint például az Under The Bridge vagy a Give It Away, igazi klasszikusokká értek.

Red Hot Chili Peppers – Frusciante, a sikerkovács

A hírnév árnyoldalai

John nem tudott megküzdeni a hirtelen jött népszerűséggel, egyre kényelmetlenebbül érezte magát a zenekarban, többször került vitába az énekessel, Anthony-val, valamint elkezdett keményen drogozni. Először a marihuána, majd a heroin kaparintotta kezei közé Johnt, függőségét azonban teljes mértékben képes volt eltitkolni társai elől. 1992 májusában viszont már annyira rosszul érezte magát az együttesben, hogy a japán turné kellős közepén, a tokiói koncert után lelécelt, így a többiek kénytelenek voltak törölni a hátralevő bulikat. A depresszióval és a drogokkal harcoló Frusciante évekig küzdött rendes életéért a koszos, festmények, valamint graffitik tarkította házában. A nem túl acélos 1994-es és ’97-es szólólemezének forgalmazását pedig arra hivatkozva állíttatta le ebben az időszakban, hogy később majd újból kiadja, átdolgozott változatban.

Mélypontból a csúcsra

1997-ben azonban felhagyott a heroinnal, és bevonult egy drogklinikára, majd miután megtalálta régi önmagát, ismét Flea unszolására, másodjára is betöltötte a Red Hot Chili Peppers újból megüresedett gitáros posztját. A Dave Navarróval felvett One Hot Minute után újult erővel vágott bele a banda a munkába, és elkészítették máig legsikeresebb albumukat, a 15 millió példányszámban elkelt Californication-t. A lemez olyan slágereket termelt ki, mint a címadó dal, az Otherside vagy a Grammy-díjas Scar Tissue, mindennek tetejébe pedig a Billboard 200-as lista harmadik helyén kötött ki az anyag.

Red Hot Chili Peppers – Frusciante, a sikerkovács

Ezután ugyan jött egy szintén nagyon sikeres By The Way, majd egy visszafogott Stadium Arcadium, 2009-ben mégis úgy döntött John, hogy örökre hátat fordít a zenekarnak, ugyanis zeneileg teljesen más vizekre kívánt evezni. Azóta a több százezres nézősereg előtt is pengető gitáros az elektronikus zenében merült el, legújabb kiadványa április közepén jelenik meg Foregrow címmel.


 

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: