Néhány dal, amit minden ’80-as évekbeli rockzenét kedvelőnek ismernie kell: In My Dreams, Alone Again, Dream Warriors és Tooth And Nail. Igen, mindegyik a legendás Dokken zenekar dala, melyben a remek énekes, Don Dokken és a sokoldalú gitáros, George Lynch zenél, zenélt. A banda ugyan 2016-ban pár koncertet adott már a klasszikus felállással, azonban annak ellenére is van remény egy újabb összeborulásra, hogy az előző kör elsősorban a pénz miatt jött össze.

Dokken – 2019-ben is összejön a klasszikus leosztás?

„Tisztában voltak vele, hogy egy hét alatt többet tudnának keresni, mint néhány év alatt”

Sok évnyi huzavona után 2016 nyarán ismét összeállt a ’80-as évek egyik meghatározó hajmetal zenekarának, a Dokkennek a klasszikus felállása. A banda sosem szűnt meg teljesen, mivel az énekes, Don Dokken folytatta a zenekart új zenészekkel a George Lynch, Mick Brown és Jeff Pilson felállás felbomlása után is. A szakadás mögött anno sok személyes probléma állt, amit egy kis pénz simán megoldott két évvel ezelőtt.

„Évekkel ezelőtt tettem egy spontán kijelentést, miszerint megcsinálom ezt a turnét a megfelelő mennyiségű pénzért, aminek az elején egy egyes állt, a végén pedig sok nulla. Erre az árra mindenki azt mondta, hogy megőrültem, azonban szerintem ennyi az ára. Most, 15 évvel később valaki felajánlotta ezt az összeget, úgyhogy megkerestem George-ot és Jeffet, és megkérdeztem tőlük, hogy szeretnének-e egy valag pénzt keresni egy heti munkával. Alapvetően tisztában voltak vele, hogy egy hét alatt többet tudnának keresni, mint néhány év alatt, szóval mindketten belementek.”

Az összeborulás után a csapat dobosa, Mick Brown azért elárulta, hogy a két főkolompos, Dokken és Lynch nincsenek továbbra sem jóban, pont emiatt őrlődött azon, hogy belemenjen-e a néhány koncertbe, amiről a megállapodás szólt.

„Ez egy olyan dolog, ami a kezdetektől fogva jelen volt és sosem szűnik meg. Tulajdonképpen ez az, ami miatt hezitáltam azzal kapcsolatban, hogy jöjjünk-e újból össze. Egyikükön sem látok változást, úgyhogy nem tudom, mire számítsak, de szeretném megtapasztalni.  Saját magunkhoz képest mindig is jól mentek a dolgaink, de sosem könnyű, és biztos vagyok benne, hogy ezúttal sem lesz az.”

Koncertfelvételt és új dalt is összehoztak

A nagy egymásra találás azonban jól ment, lenyomtak egy bemelegítő koncertet dél-dakotai Sioux Fallsban 2016 szeptemberében, majd Japánba vették az irányt, ahol hat koncert erejéig elevenítették fel a régi szép időket. A Loud Park fesztiválon adott bulit pedig lemezre is égették, és 2018. április 20-án kerül a boltokba Return To The East Live (2016) címmel.

Az anyag mérföldkő a csapat életében, hiszen annak ellenére, hogy egyszer színpadra álltak két dal erejéig 2009-ben, közel húsz év után ez volt az első komolyabb megmozdulás, ahol mind a négy alappillér a helyén volt.

A csapat ráadásul az új koncertkiadványon a bónusztartalmak mellé odacsapott egy új dalt is, az It’s Just Another Dayt, amihez klipet is forgattak 2017 decemberében. A dalról Jeff Pilson basszer csak szuperlatívuszokban tudott beszélni, szerinte „őrületesen sikerült, hihetetlen, hogy mennyire vintage Dokken-hangzása van.” George Lynch gitáros is hihetetlenül lelkes az új opusszal kapcsolatban.

„Úgy hiszem, hogy az új stúdiódalban minden megvan, amit szeretnél és amit vársz, anélkül, hogy valami nyálas, öregfiúk által erőltetett másféle zene volna. Elég modern, de még mindig megvan a régi Dokken-kémia benne. Don és Mick is fantasztikusan szól rajta, rengeteg energiát hordoz.”

Dokken – 2019-ben is összejön a klasszikus leosztás?

„Úgy gondolom, hogy 2019-ben ismét megtörténhet”

És hogy a jövő mit hoz? Ez egy érdekes kérdés. Az biztos, hogy 2018 igen mozgalmas lesz mindenki számára, hiszen Don a csapat aktuális leosztásával készít egy klasszikus Dokken-hangzású albumot, míg Geroge a többi taggal Super Stroke név alatt dolgozik új dalokon, valamint a KXM-mel muzsikálgat. Reményei szerint azonban 2019-ben ismét összeállhat a klasszikus leosztás, amit nyilatkozatain kívül az is tovább erősít, hogy Donnal nincs olyan rosszban: a 2018-as NAMM Show-n például ismét együtt léptek fel.

„Úgy gondolom, hogy 2019-ben ismét megtörténhet. Természetesen milliószor kiáltottunk már farkast ezzel kapcsolatban, de mindannyian pozitívan állunk a dologhoz. Úgy gondolom, az egy kulcsfontosságú dolog, hogy nemrég összejöttünk és minden fantasztikus volt. A varázslat ott volt, mind emberi, mind zenei szinten.”

A témában Don korábban igen negatívan nyilatkozott, ráadásul saját magával került ellentmondásba, mivel azt nyilatkozta, hogy nem a pénzért jöttek össze.

„Nem hittem, hogy valaha is együtt fogok játszani George-dzsal, azt hittem, ennyi volt. Hat évig kérték folyamatosan, hogy legyen egy Dokken-reunion, azonban nemet mondtam minden alkalommal. Ez egyáltalán nem a pénzről szól, nincs szükségem a pénzre, úgyhogy nem emiatt csinálom. Abból annyi van, hogy akár két életre is elég volna. Ez a rajongók és játék szeretete miatt jött össze.”

Szóval pontosan továbbra sem tudni semmit, azonban az új dal, a koncertanyag, és a tény, hogy képes egymás szemébe nézni Don és Lynch, bizakodásra adhat okot.

*

Forrás: blabbermouth.net, vanyaland.com, blabbermouth.net, teamrock.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: