Tölts el egy szuper napot Prágában kedvenced koncertje előtt!

Fontos tudnivalók, még mielőtt elindulsz otthonról

A délutáni órákban gördülünk be Prágába, így még marad időd városnézésre vagy akár izgisebb programokra is, ezért erre a napra érdemes annyi költőpénzt hoznod, hogy nap közben – ha nem akarsz már érkezéskor beállni a sorba – a nyakadba vedd a várost, és eltölts egy szuper napot!

Szemezgettünk Neked a kínálatból néhány ígéretes látnivalót, amit szerintünk nem érdemes kihagynod a koncert előtt!

A programokhoz és a napi közlekedéshez cseh koronát érdemes még indulás előtt, Magyarországon váltanod!

FONTOS infó, hogy a busszal a koncerthelyszín közelében fogunk megállni, tehát a városon belüli közlekedést magadnak szervezd. Persze segítünk :)

Némelyik koncert esetében ingyenes a tömegközlekedés a koncertjeggyel, de ez nem mindig van így! Az erre vonatkozó infókat a jegyre írva találod, vagy kérd az utaskísérő segítségét!

Hogyan juss el a legegyszerűbben A-ból B-be Prágában?

A városon belüli közlekedésre legalkalmasabb és legpraktikusabb a metrózás! Minden metrómegállónál találsz jegyautomatát, ahol egyszerűen meg tudod venni a jegyed. Legyen nálad apró címlet a jegy megvásárlásához. Az angol nyelvű menü segít a tájékozódásban.

Mennyi az annyi?        

  • 90 perces jegy: 32 kc
  • 30 perces jegy: 24 kc
  • Napijegy: 110 kc

 

Mit nézz meg, hogy legyen egy remek napod Prágában?

Károly-híd

A hangulatos, 16 pillérből álló kőhíd – mely helyén korábban fahíd állt – a város egyik fő látványossága. Az 1300-as évekbeli hídon ma grafikusokkal, utcazenészekkel és mutatványosokkal találkozhatunk.

Hol találod? Karlův most, 110 00 Praha 1

Hogyan jutsz el a hídhoz? Metróval (A vonal) Starometska állomásnál, vagy villamossal (17,18 vagy 53) a Karlovy lázné megállónál.

 

Lennon fal, a cseh szólásszabadság és béke jelképe

John Lennon emlékfalát a Károly-híd kisoldali végéhez közel találod. A falra a zenész halála után festették fel arcképét, majd felkerültek közismert dalszövegeinek népszerű idézetei, majd pacifista üzenetek is. A cseh fiatalok ezzel tiltakoztak a korabeli kommunizmus ellen, mivel a pop dalok akkoriban a szabadság jelenként szolgáltak, s a rendszer sokszor tiltotta is ezeket a dalokat.

A hatóságok többször megpróbálták eltávolítani a „firkákat”, de minden alkalommal, amikor lemeszelték, a lázadó fiatalok másnapra újra telerajzolták, -festették azt álmaikkal.

Legutóbb 2014-ben egy művészcsoport meszelte fehérre az egészet, mondván, hogy a fal már elveszítette korábbi jelentőségét és így teret adhat a kortárs vélemények kifejezésére is. Természetesen azóta újra megtelt a fal. :)

Hol találod? Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1

Hogyan jutsz el a falhoz? Metróval (A vonal) a Malostranska állomástól található pár perc sétára, vagy a legközelebbi villamosmegállók (12, 20, 22, 23-as villamossal) a Malostranske namesti, a Velkoprevorske namesti vagy a Hellichova.

Orloj, a több mint 600 éves óratorony

A hatalmas szerkezet a világ legrégebbi csillagászati időmérője, amely 1410 óta működik. Mutatja a Nap és a Hold állását, illetve az akutális jelenlegi csillagjegyet.

1597 óta minden nap reggel 9-től este 9-ig minden órában a szerkezet ablakában elvonulnak az apostolok. Az apostolok mellett sok a jelképes bábu is, melyek közül például a csontváz az emberi lét múlandóságára utal.

Hol találod? Az Óvárosi téren. A pontos cím: Staroměstské nám. 1, 110 00 Staré Město,

Týn templom

Prága egyik jelképe a gótikus Týn templom, amely a cseh főváros központjában található. A 14. századi épület mai formáját 1365-ben építették ki, de az 1679-es tűzvész után a boltozatot újjáépítették. A 18. században átépítették a barokk stílus szerint, majd a 19. században még egy emelettel magasabb lett. Két tornya – amelyek 80 m magasak – Ádámot és Évát jelképezi, a déli torony jóval szélesebb a másiknál. A templomban található Prága legrégebbi orgonája is.

Hol találod? Az Óvárosi tér és a Celetna utca sarkán áll. A pontos cím: Staroměstské nám., 110 00 Staré Město

Mikor látogatható?

  • Április-október végéig: 06:00-22:00, a műemlékek: 09:00-17:00.
  • November-március végéig: 06:00-22:00, a műemlékek: 09:00-16:00.

Prágai vár

A prágai vár a világ legnagyobb ősi vára, amely leginkább mesés kilátása miatt népszerű. A háborúk, tűzvészek és az idő nyomai mind ott vannak a falakon, ezek adták a várnegyed mai változatosságát is. Ma a cseh köztársasági elnök irodája is a várban helyezkedik el.

Hol találod? 119 08 Prague 1

Hogyan jutsz el a várhoz? A Károly-hídtól néhány perces sétával éred el, vagy villamossal (22-es vagy 23-as) a Prazsky hrad vagy a Pohorelec megállónál leszállva.

Mennyi az annyi? Csak „sétálgatni” a várban természetesen ingyenes, belépőjegyet a különböző épületek belső részeibe, illetve az Arany-utcácskába kell venni.

 

Fogadd meg a tippünk: Ha nem szeretnél sokat felfelé gyalogolni, akkor a Prazsky hradnál szállj le, mert onnan 5 perc alatt ott vagy! Ha viszont a szebb bejáratot akarod látni, akkor mindenképp a Pohorelec megállónál szállj le!

Óvárosi tér

Prága legrégebbi tere már a 12. században is létezett. A prágaiak fontos találkozóhelye, illetve ünnepek és vásárok színhelye. Ülj le valamelyik hangulatos étterem kinti asztalánál, és miközben falatozol, merülj el a régi épületekben, figyeld a sürgés-forgást.

Hogyan jutsz el a térre? Metróval (A vonal) vagy a 294-es busszal a Starometska állomásnál leszállva.

Kóstold meg a finom cseh söröket!

Csehországot és Prágát ilyen téren talán nem kell bemutatni, az egész világon híres söreiről. Gondolj bele, az Egyesült Államok legkelendőbb sörét, a Bud-ot is innen lopták importálták, eredetije a Budweiser Budvar. De ott van még a Pilsen, a Staropramen, a Kozel, a Krusovice…

Prágában, ha elhajítasz egy követ, nagy eséllyel egy sörfőzdét találsz el, vagy olyan kocsmát, éttermet, aminek saját söre van, így számtalan ízzel ismerkedhetsz meg akár egy délután alatt is.

Mennyi az annyi? A népszerű helyeken és a turisták által közkedvelt kocsmákban bizony elszállhatnak az árak, de egy átlagos sörözőben körülbelül 30-40 koronába kerül egy korsóval, míg a kocsmák saját söreinek ára kb. 70-80 korona körül áll meg.

Furcsa szokás: Előfordul néhány cseh sörözőben, hogy helyi szokás szerint a pincér kérés nélkül hozza neked a következő sört, ha látja, hogy üres a korsód vagy a poharad, de akár akkor is, ha már csak egy-két korty sör maradt az alján.

U Fleků söröző

A város legrégebbi vendéglője, több mint 500 éve működik. Egyben Közép-Európa egyetlen olyan sörfőzdéje is, ahol nyitása óta szinte folyamatosan készítenek sört.

U Medvidku söröző

A Budvart tankból csapolják, kétfajta knédlivel tálalják, ami garantáltan ott tart egy ideig.

 

Fogadd meg a tippünk: Jelezd, hogy iszol-e még: Hogy elkerüld azt, hogy a pincér – látva, hogy a poharad/korsód már (majdnem) üres – újabb sört hozzon neked kérés nélkül, használd az egyezményes jelet: tedd a poháralátétet a poharad/korsód szájára, ha már nem iszol többet!

Hol érdemes elfogyasztani egy kellemes, kora esti vacsorát?

A Restaurance Sedm Konselu éttermet a központban találod. itt a szokásos választék mellett megkóstolhatod az igazi cseh sörkülönlegességeket is.

A Kozlovna Apropos Beer Restaurant pár perces sétára van a Károly-hídtól. Bő adagok és a legjobb csapolt sörök várnak rád, ha ezt az éttermet választod.

Mennyi az annyi? Mindkét étteremben átlagáron éred el a fogásokat. Egy főétel 2-3000 Ft értékű cseh koronába kerül.

Jó szórakozást kíván a Todi csapat, irány Prága! :)

 

IDE kattintva töltsd le a prágai útravalót pdf-ben a telódra, hogy mindig kéznél legyen, ha szükség van rá!

Prága tömegközelekedése a látnivalókkal: