Tölts el egy szuper napot Pozsonyban kedvenced koncertje előtt!

Fontos tudnivalók, még mielőtt elindulsz otthonról

A kora délutáni órákban gördülünk be Pozsonyba, így még marad időd városnézésre vagy akár izgisebb programokra is, ezért erre a napra érdemes annyi költőpénzt hoznod, hogy nap közben – ha nem akarsz már érkezéskor beállni a sorba – a nyakadba vedd a várost, és eltölts egy szuper napot!

Szemezgettünk Neked a kínálatból néhány ígéretes látnivalót, amit szerintünk nem érdemes kihagynod a koncert előtt!

A programokhoz és a napi közlekedéshez eurót érdemes még indulás előtt, Magyarországon váltanod! A legtöbb helyen lehet kártyával fizetni, de a biztonság kedvéért legyen nálad készpénz is.

FONTOS infó, hogy a busszal a koncerthelyszín közelében fogunk megállni, tehát a városon belüli közlekedést magadnak szervezd. Persze segítünk :)

Hogyan juss el a legegyszerűbben A-ból B-be Pozsonyban?

A városon belüli közlekedésre legalkalmasabb és legpraktikusabb a villamosozás és a buszozás! A villamosok főleg a belvárosban járnak, a trolibuszok főként a város hegyes részein közlekednek, a buszok pedig csaknem a város és az elővárosok teljes területén. A rendszer eléggé gyakori összeköttetést biztosít, a járatsűrűség a napszaktól függően változik.

A jegyeket könnyedén meg tudod venni a megállóknál található jegyárusító automatákban vagy az újságos bódéknál. A buszok, villamosok és trolik sofőrjei NEM árulnak jegyeket.

A felszállás után azonnal érvényesíteni kell a jegyeket a narancssárga színű jegykezelő automatákban, amelyek valamennyi ajtónál megtalálhatók. Az automaták a felszállás idejét a jegyre nyomtatják. Ezt ellenőrzik a véletlenszerűen megjelenő ellenőrök, és büntetik az érvényes jegy nélkül utazókat.

Némelyik koncert esetében ingyenes a tömegközlekedés a koncertjeggyel, de ez nem mindig van így! Az erre vonatkozó infókat a jegyre írva találod, vagy kérd az utaskísérő segítségét!

Mit nézz meg, hogy legyen egy remek napod Bécsben?

Fogadd meg a tippünk:
Ha téged is vonzanak a panorámák, akkor a vár teraszát mindenképp keresd fel, ahonnan páratlan a látvány!

Pozsonyi vár

A Pozsony szimbólumának számító épület története a honfoglalásig nyúlik vissza, kezdetben fából épült, majd IV. Béla építtette kővárrá. Igazi fénykorát Mária Terézia uralkodása alatt élte, amikor rokokó stílusban tündökölt a várkastély. 1552–1884-ig itt őrizték a magyar Szent Koronát. 1811-ben tűzvész pusztította el az épületet, újjáépítésére az 1950-es évektől került sor. Ma a várpalota helységeiben a Szlovák Nemzeti Múzeum kiállításait, valamint a Szlovák Kincstár gyűjteményét találod.

Hol találod? A dombtetőn :)

Hogyan tudod megközelíteni? A vár területét legegyszerűbben a hangulatos Váralja negyedből tudod megközelíteni, a Szent Márton-dómmal szemben, az Új Hídra felvezető forgalmas, többsávos út túloldalán induló Zámocké schody lépcsősorán vagy a Beblavého ulicán keresztül. A lépcsők végén a gótikus Zsigmond-kapun át jutsz a várba. A déli díszudvaron, a főbejárat előtt őrségváltás is szórakoztatja látogatókat.

Mikor tart nyitva? A vár területe szabadon bejárható, a múzeum pedig keddtől vasárnapig tart nyitva, 09:00-17:00 óráig.

Kék templom

Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb alkotása, a magyar, népies szecesszió egyik gyöngyszeme. A templomot Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel, de Erzsébet királyné (Sisi) szimbolikus mauzóleumaként építtették. A gazdagon díszített torony Zsolnay kerámia tetőcserepeinek sokan csodájára járnak. A templom belsejében is visszaköszön a világoskék: a mennyezet boltozatán, a bútorzaton. A padsorokon népies mézeskalács-, tulipán- és madárfejformákat találsz.

Hol találod? Bezručova ulica 2

Hogy jutsz ide? A belváros szélétől, a Štúrova utcából nyíló Grösslingova utcán keresztül 5-10 perc sétára találod, vagy a Kamenné namestié-n lévő bevásárlóközpont mellett futó Dunajská utcán, majd jobbra egy gyalogos átjárón át tudod megközelíteni.

Mikor tudsz bemenni a templomba? hétfőtől szerdáig, valamint vasárnap: 17:30–19.30

Szent Márton-dóm

A szlovák főváros legnagyobb temploma, egyben egyik legjelentősebb és legdíszesebb épülete, ahol 11 magyar királyt és 8 királynét koronáztak meg – Mária Terézia volt a legjelentősebb közülük. Rengeteg neves művész munkáját őrzi a gótikus templom. A főoltár felett elhelyezett ezüstkoporsó vonzza a turistákat, de bejárható a székesegyház kriptája is, ahol több ismert ember (pl. Pázmány Péter vagy Esterházy Imre) nyugszik. Szeptember elején koronázási ünnepeket tartanak.

Hol találod? Rudnayovo námestie 1

Mikor mehetsz beáprilistól októberig: H–Szo: 09:00–18:00, V: 13:30–16:00, illetve novembertől márciusig: H–Szo: 09:00–16:00, V: 13:30–16:00

Érdekesség, hogy a dóm csúcsán nem a megszokott keresztet találod, hanem a Szent Korona 150 kilós, 4 méter átmérőjű, aranyozott mását.

Mihálykapu

A régi városfal egyetlen megmaradt kapuja. Mai megjelenése az 1750-es évekbeli átépítéseknek köszönhető, ekkor helyezték rá Szent Mihály szobrát. A torony 51 m magas, ma a Fegyvermúzeum található benne.
Tetejéről mesés kilátás nyílik az óvárosra.

Hol találod? Michalská ulica 22

Mikor tudsz bemenni? Keddtől péntekig: 10-17 óráig, hétvégén: 11-18 óráig.

Éhes vagy a koncert előtt? Itt egy hely, ahova érdemes betérni

First Slovak Pub

A helyi fiatalok kedvelt helye a kicsit csárda hangulatú First Slovak Pub. Egyszerűbb és finom ételek közül tudsz választani, és a sörválaszték is bőséges. A hely megfizethető áron kínál ételeket és italokat.

Hol találod? Obchodná, 811 06

Jó szórakozást kíván a Todi csapat, irány Pozsony! :)