Tölts el egy szuper napot Krakkóban kedvenced koncertje előtt!

Fontos tudnivalók, még mielőtt elindulsz otthonról

A Todi koncertjárata a kora délutáni órákban gördül be Krakkóba, így még marad időd városnézésre vagy akár izgisebb programokra is, ezért erre a napra érdemes annyi költőpénzt hoznod, hogy nap közben – ha nem akarsz már érkezéskor beállni a sorba – a nyakadba vedd a várost, és eltölts egy szuper napot!

FONTOS infó, hogy a busszal a koncerthelyszín közelében fogunk megállni, tehát a városon belüli közlekedést magadnak szervezd. Persze segítünk :) A Tauron Arénától a belvárosba a 4-es és az 1-es villamossal a legegyszerűbb bejutni.

A Tauron Arénaval kapcsolatos infó, hogy sem a nézőtérre, sem az állóhelyes küzdőtérre nem szabad ételt-italt bevinni, még akkor sem, ha ott vetted. Szóval a koncert előtti üdítőt / sört még kint, a büfében meg kell inni, mert nem engedik be.

Fontos, hogy tudd: Lengyelországban bünteti a hatóság a köztereken való alkoholfogyasztást. Ezért nyilvános helyen (utcán, parkban) ne igyál alkoholt!

Szemezgettünk Neked a kínálatból néhány ígéretes látnivalót, amit szerintünk nem érdemes kihagynod a koncert előtt! A legtöbb nevezetességet egy „kupacban”, egymástól gyalogtávra találod.

A programokhoz és a napi közlekedéshez lengyel zlotyit érdemes még indulás előtt, Magyarországon váltanod!

Hogyan juss el a legegyszerűbben A-ból B-be Krakkóban?

Krakkó belvárosát kb. 1 óra alatt gyalogosan is be lehet járni, így könnyedén eléred bármelyik úticélod, és felfedezheted a látnivalókat. Ha elfáradsz (a koncert előtt azért érdemes pihentetni is a lábad!), pattanj villamosra!

Fogadd meg a tippünk: Ha gyalogosan közlekedsz, figyelj arra, hogy a villamosok peron nélküli megállókban állnak meg, nincs klasszikus emelt peronsziget. Mindig alaposan nézz körül, mielőtt átkelsz az úton!
A napijegyek, vonaljegyek típusait és árait a közlekedési társaság honlapján találod, ide kattintva. Elővételben, illetve a villamos elejében lévő automatából, vagy a sofőrnél is tudsz jegyet venni. Felszállás után itt is kezelni kell a jegyet! Legyen nálad apró az automatához!

Némelyik koncert esetében ingyenes a tömegközlekedés a koncertjeggyel, de ez nem mindig van így! Az erre vonatkozó infókat a jegyre írva találod, vagy kérd az utaskísérő segítségét!

Mit nézz meg, hogy legyen egy remek napod Krakkóban?

Mikor van nyitva a vár? A helyszínen két kassza üzemel. A főkassza nyitvatartása:

  • November 1-jétől március 31-ig: hétfőn zárva, K – Szo: 9:15 – 14:45, vasárnap és ünnepnapon 9:30 – 14:45
  • Április 1-jétől 30-ig: H – P: 9:00 – 16:45, hétvégén és ünnepnapon 9:30 – 16:45
  • Május 1-jétől augusztus 31-ig: H – P: 9 – 17.45, hétvégén és ünnepnapon 9:30 – 17:45
  • Szeptember 1-jétől október 31-ig: H – P: 9:00 – 16.45, hétvégén és ünnepnapon 9:30 – 16:45

Wawel

Ha érdekel Krakkó történelme, akkor a Wawelt ne hagyd ki!

Ha pedig a panorámákért rajongsz, a vár pazar kilátást nyújt egész Krakkóra!

A Wawelben koronázták meg a lengyel királyokat, az impozáns építménynek a története 1000-re nyúlik vissza. A Várhoz tartozó Waweli Székesegyház ma is működő templom: sajátos nemzeti pantheon, ahol sok király, nemzeti hős és romantikus költő sírját találod.

A várban a székesegyház mellett megnézheted a királyi fogadótermeket, a magánlakosztályokat, a Katedrális Múzeumot, valamint a kincstárat és a fegyvertárat is. Viszont az időre ügyelned kell, mert ha a teljes Wawelt be akarod járni, az bizony egy teljes napodat is igénybe veheti.

Fogadd meg a tippünk: Ha spórolni szeretnél az időddel, akkor válaszd a fegyvertárat és a székesegyházat! A várból lefelé tartva pedig mindenképp nézz le a Visztula partjára, páratlan látvány!

Hol találod? Wawel 5 (néhány száz méterre a Főtértől)
Milyen belépők vannak a Wawelbe? Minden kiállítás külön jeggyel látogatható, és a belépők konkrét időpontra szólnak. A kiállítások zárása előtt legkésőbb egy órával tudsz utoljára belépni, ezért érdemes itt kezdened a krakkói városnézést.

A főtér, Krakkó szíve

A krakkói Főtér a középkori Európa legnagyobb tere. Központi helyén az egykori kereskedelmi csarnokot találod, amelynek a története a 13. századig nyúlik vissza. Legnépszerűbb látnivalói a kéttornyú Mária-templom és a Posztócsarnok.

A Főtér látképét a Városháza tornya uralja, amelynek földalatti pincerészében mindmáig jó állapotban fennmaradtak az egykori kínzókamrák. Ezek egy részének a helyén jelenleg kávézókat találsz.

A közeli kávéházak és éttermek tucatjai egymással versengenek a belső díszítés eredetiségében és az ételkülönlegességekben.

Hol találod? Rynek Główny

 

Fogadd meg a tippünk: Ha szereted a jó sört, keresd fel a Viva la Pinta nevű sörözőt a Bazilika melletti Florianska utcában, és tutira nem fogsz csalódni! A legfinomabb söröket kortyolhatod a koncert előtt! Ez Todi kedvenc helye Krakkóban! :)

Posztócsarnok

A posztócsarnok (Sukiennice) mostani reneszánsz formáját Pongrác mester adta 1556-1559 között.

Érdekesség, hogy a csarnokban megmaradt az eredeti, műemlékként működő gázvilágítás. A csarnok kínálata a legkifinomultabb ízlést is kielégíti. Ékszerek, emléktárgyak, kézműves tárgyak és népművészeti tárgyak közül tudsz válogatni. Az emeleten a Lengyel Művészeti Galéria működik.

Meddig tudsz nézelődni a csecsebecsék között? Hétfőn zárva, K – V: 10:00 – 18:00 között

 

Fogadd meg a tippünk: Ha már nem bírod szuflával, mert korog a gyomrod, van egy szuper, ocsó és igazán helyi étterem a közelben! Tudod, ha Krakkóban jársz, egyél úgy, mint a lengyelek. A hely neve Gospoda Koko. A Gołębia utca 8. szám alatt keresd. Egy kicsit trükkös, mert be kell menned a kapualjba, majd jobbra le az alagsorba, de ha nem találod, kérdezd a helyieket, biztosan ismerik, mert nagyon felkapott, főként a diákok körében!

Mária-templom

A Posztócsarnok közelében találod a csodálatos szépségű gótikus Mária-templomot, benne a középkor híres nürnbergi fafaragó művészének, Wit Stwosznak nagyszerű szárnyas oltárával.

A nagy gondossággal helyreállított templomépület kívül egyszerűségével, belül pedig freskókkal gazdagon díszített, magas karcsú hajóival ejt bámulatba.

Láthatod, hogy a templom két tornya rendhagyó módon nem egyforma. A legenda szerint két testvér építette a templom két tornyát. A fivérek versenyeztek, hogy melyik lesz a szebb, magasabb torony – emiatt a kétféle stílus. Ám az egyikük annyira győzni akart, hogy megölte a testvérét, de azután nem sokkal a saját életét is kioltotta, annyira kínozta a lelkiismeret-furdalás. A kisebb tornyot később tovább építették, így ma az 69 méter magas.

Hol találod? Rynek Główny

Fogadd meg a tippünk: Ha van diákigazolványod, ne felejtsd otthon, mert azzal kedvezményes jegyet tudsz venni!
Meddig csodálhatod belülről a gótikus épületet? Az oldalkapun tudsz bemenni H-P: 11:30 – 18:00 között, vasárnap és ünnepnapokon: 14:00 – 18:00 között

Planty park

Ha szereted a természetet, akkor mindenképp barangolj egyet Krakkó legnagyobb és legszebb fekvésű városi parkjában, a Planty parkban!

A 4 km hosszú árnyas sétány, szökőkutakkal, műemlékekkel és virágszigetekkel igazi szemet gyönyörködtető sétahelyszín, minden évszakban lenyűgöz.

Hol találod? Planty park, az óvárost öleli körül
Meddig tudsz a parkban barangolni? Ameddig csak kedved tartja, de a koncertről el ne késs! :)

 

Fogadd meg a tippünk: Ide szép időben menj, úgy lesz igazán csúcs az élmény!

Jó szórakozást kíván Todi és a Todi csapat, irány Krakkó! :)

Krakkó térképe